Informatii utile

INFORMATII UTILE

  • Bolile cardiovasculare reprezinta cea mai importanta cauza de mortalitate si morbiditate atat la nivel mondial, cat si la noi in tara.
  • Diagnosticul corect stabilit este premisa principala a unui tratament adecvat.
  • Pentru dignosticarea afectiunilor cardiovasculare este necesara evaluarea clinica, precum si investigatii specifice cardiologiei.

Electrocardiograma (ECG) de repaus:
– Metoda neinvaziva prin care se inregistreaza activitatea electrica a inimii. Trebuie efectuata intotdeuna cand este suspicionata o afectiune cardiovasculara. Se face prin montarea unor electrozi pe pielea pacientului si nu necesita o pregatire prealabila speciala.
– Ofera informatii legate de ritm si frecventa cardiaca, fiind utila in diagnosticul aritmiilor cardiace si tulburarilor de conducere

 ECG

Ecocardiografia:
– Metoda neinvaziva de diagnostic care utilizeaza ultrasunete si ofera informatii despre structurile cardiace, precum si functia cardiaca.

-Ecografia cardiaca este utila pentru stabilirea severitatii bolilor valvulare, musculare cardiace si a vaselor mari, hipertensiunii pulmonare, etc

Monitorizarea ambulatorie a tensiunii arteriale timp de 24h:
– Consta in masurarea TA la intervale de timp regulate pe parcursul a de 24 ore. Scopul este de a obtine un profil tensional cat mai apropiat de cel din viata reala.
– Montarea si descarcare aparatului se fac in cabinetul medical, pacientul avand in intervalul de monitorizare o activitate obisnuita, cu notarea simptomelor aparute.

Indicatiile acestei monitorizarii:

  • evaluarea HTA de granita; HTA oscilatorie
  • evaluarea eficientei tratamentului hipotensor si a efectelor adverse
  • evaluarea hipotensiunii arteriale
  • evitarea HTA de “halat alb”

Ecografia-Cardiaca-Padova

Monitorizarea Holter ECG:
– Inregistrarea de lunga durata a electrocardiogramei (24-48h) permite obiectivarea unor simptome acuzate de pacient si neinregistrate pe electrocardiograma efectuata in cabinet.
Se face prin montarea unor electrozi pe corpul pacientului care sunt conectati la un aparat de inregistrare. Montarea si descarcarea aparatului se fac in cabinet , iar in intervalul de monitorizare ECG pacientul are o activitate normala cu notarea simptomelor aparute.

Indicatii:
– diagnosticarea si evaluarea severitatii aritmiilor cardiace si a tulburarilor de conducere , mai ales cand
acestea sunt intermitente
– in anumite afectiuni cardiace cu risc crescut de aritmii
– evaluarea sincopelor ( pierderea starii de constienta)
– evaluarea eficientei tratamentului antiaritmic
– evaluarea eficientei stimulatoarelor cardiace permanente

Holter-TA-ABPM-04_2

Programarea stimulatoarelor cardiace:
– Folosirea programatoarelor in verificarea parametrilor de functionare si a duratei de viata a bateriilor dispozitivelor de stimulare cardiaca.